Translate

måndag 11 februari 2013

sockar

På 1500 talet kom modet på stickade strumpor från Spanien till England. Flera engelska kungar bar stickade strumpor. I Sverige fanns det ställen som hade en tradition av att bruden gav handstickade strumpor till sin brudgummen och till bröllopssällskapet. I början var strumpstickningen ett manligt yrke och den förste strumpstickaren i england hette William Rider (ca 1564), medan den svenska historien hörde stickning till kvinnorollen. Det finns texter som beskriver att stickning var en social syssla. 1876 kan man hitta artikel om hur fickor virkade istället för sticka. 1589 uppfanns den första stickmaskin av William Lee i Chambridge som användes i stickindustrin. På 1900-talet kom stickmaskinerna till hemmet. Raggsockar var tjocka strumpor av getragg...

Nu är det dags att åter komma igång med att sticka sockar i hemmen och göra olika modeller för att skapa lyxen kring sockarnas olikamodeller. Att ha sockar med långa skaft... mm...

Onsdag 

 -3 grader. lite snö kan man se falla under dagen. Vinden är ost och över går till sydost vid midnatt. Vinden ligger på 2-4 meter/s. Det kommer vara liknande väder i morgon. Det har vari en dag med full av aktiviteter som avslutades med ett möte. En tur till affären och köpa mjölk och yoghurt för morgonens frukost. Rågbröd för att ge mättnad och pålägg.  Dagen blir fel om man hoppar över frukosten och int har med lunchmat till jobbet. Nu är torsdagen förberedd.

Startar med att sticka en liten mössa och vantar till en nyfödd. Jag använder "Let´s knit". Mössan läggar jag upp 80 maskor och fördelar på 4 sticknålar. Stickar resår  i 20 varv och övergår till slätstickning i 32 varv.

Har inte börjat med något nytt projekt efter sista halvvantarna men ska leta reda på ett.

Torsdag var en dag på jobbet med många händelser. Var på en föreläsning som handlade om framtiden och en som avrundade med att göra dikter av föreläsarens innehåll. Säm och skratt gick genom hallen där 647 personer deltog.

Fredag och det är nollgradigt ute. Det är blötsnö som ligger på marken. dagen på jobbet har varit att arbeta med ITK  - att bla göra mallar för omdömen i olika kurser.
Har nu kommit hem och ätit middagen som bestod av kött och potatis med grönsaker. Gott.

Sedan en stund i soffan med stickningen. Det blev en liten mössa till en nyfödd. Jag har stickat i Lets knit. Mössan stickas med stickor nummer 2½.  Huvudets omfång är 38-42cm. Lägger upp 80 maskor och stickar resår i 20 varv och övergår sedan till slätstickning oh stckar 32 varv. Sedan börjar man med hoptagningen. Stickar ihop de två första maskorna på stickan och de två sista på sticknålen. Gör samma sak på alla 4 sticknålarna. sticka ett rätvarv mellan och fortsätt med detta tills 4 maskor återstår och dra sedan igenom tråden.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar