Translate

torsdag 7 februari 2013

halvvantar

Fredagmorgon och det är -2 grader som kommer att sjunka på kväller ner till -11 grader.  Det kommer att vara växande molnighet och blåsa nordostlig vind 5-7 m/sek. Det kommer att vara uppehåll.


Igår stickade jag en fuskpolo till en 4 åring.  Den är vit med en grå kant på. Stickad i "Vikingsportgarn" som är 100% ull och kommer från Norge.  med sticknålar nummer 3½ är masktätheten 23 maskor på 10 cm. Plagget ska handtvättas. Garnet används till stickning och tovning.
Att sticka en fuskpolo av denna modellen är ett snabbt projekt och stickas på 1-2 dagar om man sitter ner ett tag. Den är lättstickad och man behöver enbart kunna stick räta maskor och aviga maskor + öka maskor och avmaska. Ett plagg som ger värme på halsen och går ner på axlarna. Det blir ingen glipa mellan olika klädesplagg. Det är ett säkert plagg för barn som är rörliga och klättra mycket. Det är ingen halsduk som finns risk för att fast i olika saker vid klättringar. Eftersom projektet går snabbt att göra kan man sticka flera stycken i olika färger - enfärgade, melerade .mm.... Man kan också välja ett garn som kan tvättas i maskin.Tänk på att ull ger värme även om det blir fuktigt. Jag har stickat fuskpolon i en neutralfärg som gör att den passar både till pojkar och flickor + kombinaeras till alla andra färger.

 

Nu är det dags med ett nytt projekt.

"Halvvantar". Jag börjar med att lägga upp 14 maskor på respektive 4 sticknålar nummer 2½. Jag använder ett melerat garn i grön nyans. Garnet "Aloe Veera Let´s Knit av svarta fåret. Garnet består av 75% superwash ull och 25% polyamid. Tvättas i 30 grader.

Starta med att sticka 8 varv rätstickning och sedan 10 varv resrstickning (1 rätmaska och 1 avig maska). Efter det ska det stickas en kil för tummen. Sticka resår på stickorna 1,3 och 4.  På sticknål 2 stickas 12 maskor resår och sedan ökas en maska , en rät maska och en ökning av maska och avsluta med en avig maska. Sticka ökningarna vart annat varv. Ökningen ska ske efter de 12 maskorna resår och sedan innan den sista aviga maskan. Sticka maskorna mellan som kommer att bli tum kilen räta maskor. Fortsätt att sticka ökningarna tills de är 19 maskor.

sätt de 19 maskorna på en tråd och spara dem till när du ska sticka tummen. Sticka övriga maskor resårstickning och ta upp en maska i tumgreppet. Sticka 20 varv resår stickning och avmaska sedan löst,

Ta upp maskrna runt tummen och ta upp en maska i greppet på 3 sticknålar. Sticka 5 varv rätstickning och sedan 5 varv resår. avmaska runt tummen.

Sticka en halvvante till.

Att sticka dessa halvvantar går fort och är en bra present. Fundera på vilken färg personen tycker om och köp ett melerat garn  som ger lite mer liv  i produkten än en enfärgad färg. Att sticka dessa halvvantarna är enkla och du kan sticka flera par till din vän. Vill man ha skaften längre upp på handleden ökar du bara på varven innan du börjar med ökningen för tummen. Sticka i ullgarn så ger vantarna värme och man kan ha dem längre över säsongen.    Lycka till med projektet.

Lördagmorgon och det är -8 garder kallt. Temperaturen kommer ligga någnstans bland denna temperatur hela dagen. SMHI beskriver snöfall mot eftermiddagen och det ska komma ca 1,4 mm/16 timmar. Det kommer inte mycket men ger ett vitt skikt på marken och direkt blir det ljusare genom reflektionen mot den vita snön. Det kommer att blåsa nordostlig vind mellan 3-7 m/s.

Det blir nog en dag inomhus och varför inte att sticka den andre halvvanten. Jag idag haft sovmorgonsså nu står kaffepannan på kokning och frukosten ska snart intagas.

Har börjat med att sticka andre halvvanten. lagt upp maskorna och stickat 8 varv rätstickning.
Efter det blir det 10 varv resårsticknng innan jag börjar med ökningen för tummen.
Sätter nu 19 maskorna på e tråd och stickar upp i handen 20 varv resårstickning innan jag tar mig an tummen.
Nu är båda halvvantarna färdiga och trådarna är fästa. Ett tufft par för 75:-/par.

Startar upp med ett nytt par av halvvantar som går i rött. Jag förlänger första delen av stickningen till 8 cm innan jag ökar för tummen. Sedan när jag stickar handen med resår och avslutar som jag startar sticknngen med 8 varv rätstickning så att även här blir det en rullkant. Stickar tummen som tidigare.

Den ena halvvanten är klar.

Nu har jag en i grön/brun vante och den som kommer att vara i röda nyanser.  Det är nu dags att starta med nästa vante.

Idag ä det fortsatt minus grader. det ligger på ca - 3 grader och snöar. SMHI beskriver att det kommer att ligga mellan -3 till -9 grader. Jag ser de små vita flingorna falla sakta ner mot marken. Det ser ut att bli en härlig dag.

Frukost och sedan en kopp kaffe var mycket bra start på morgonen. Stickar på andra halvvanten och har kommi till resåren och partiet innan tumökningen. Håller på att städa parallellt och stickar när jag behöver en paus. Har strykigt dukar och hängt upp nya gardier i köket.

Har nu stickat ökningen vid tummen och fortsatt med resårstickning i handen 5 cm. efter det stickas 8 varv rätstickningoch sedan avmaskar. Det är då enbart tummen kvar med 5 varv rätstickning och 5 varv resårstickning + avmaskning.  En halvvante som är lätt och du stickar fort. Sittaer man under 1- 2 dagar så är ett par klar.

Idag är det måndag och fortsatt minusgrader. det har snöat under dagen och ett lätt vitt täcke har lagt sig på marken. Nu är båda halvvantar klara. Har jobbat med validering samtal på jobbet där man tittar på velidandernas reell kompetens till formell kunskap. samtal som ska mynna ut i nationellt betyg.

Sedan är det Hjärt och lungräddnings test för mina distans elever.  Så det blir en lite längre dag än vanligt. Nu hemma och en sabbare, lättare middag och avslutar med en kopp kaffe. Tittar på "CSI Miami" och sedan "Vem vet mest" med stickningen parallellt med tittande på TV. Som vi ser på bilden ovan är det röd melerad halvvantpar med rullkant vid handleden och vid fingrarna. Denna vante har ett förlängt skaft och går längre upp på handleden om man jämför med den gröna halvvanten som har kort skaft.

Två härliga halvvantar som stickats i 75% superwash ull. 
Kostand 75:-/paret. (Skr)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar