Translate

fredag 29 juni 2012

29/6 - inför hösten

(foto av Ingmarie G R)

Edelweiss (Leontopodium alpinum)

En blomma som finns i Alperna, men även i min trädgård. Kommer från Tyska tyska orden Edel ("ädel") och Weiss ("vit"). Edelweiss är Schweiz nationalblomma och förknippas på grund av sin vita färg med renhet och skönhet. Blomman trivs på hög höjd, mellan 2000 och 2900 meter, vilket i praktiken innebär relativt svåråtkomliga platser. Edelweiss är en fridlyst art i nästan hela Europa.
Jag har själv sått upp blomman från frö. Från andra världskriget har blomman ansetts vara ett tecken på duglighet för soldater ur tyska  bergsjägaravdelningar, vara ett tecken på duglighet att ha klättrat upp och plockat en edelweissblomma som senare fästes i uniformsjackan. Blomman har både före och efter andra världskriget använts som militär symbol för förband verkande i Alperna.

29 juni en mulen dag och regnet hänger i luften.

Klockan är 8.38 och det är dags för frukost, och dagens tidning ( TTELA och Göteborgsposten - GP).

Jag sitter vid frukosten och funderar över vad som inspirerar oss till olika hantverk. När man ska designa ett klädesplagg så startar det ofta med ett ord eller teama, som startar en fantasi ex vatten - ger färger, liv, kallt/varmt, djur och växter som finns i vattnet, rörelse, droppar ... mm...
När vi ska sticka ett plagg så hittar vi ofta ett mönster och sedan letar materialet och inte tvärt om. Varför är det så? hittar vi inte garnet till mönstret så läggs ofta projektet ner, eller att mönstret är krångligt. Jag började dagen med att skriva om blomman Edelweiss i min trädgård, som inspirerar handtverken, med de vita blommor. De ser mjuka och varma ut och för mig ger de tankar mot flanell, ylle. väcker tankar mot varma tyger, garner inför hösten. Pionerna ger liv och färger. De står ståtliga i trädgården.

Klockan är 12.44 och det börjar regna. Hela himmeln är som ett stort moln. Det blåser i träden och vimpeln på flaggstången vajar så fint.

Nu har posten kommit och där finns äntligen garnerna från deisey design till drops 125-36. Ett nytt projekt kan startas upp under helgen.

Ikväll blev det inte någon stickning, utan det var mycket annat som skulle fixas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar