Translate

tisdag 19 juni 2012

19 juni - Var finns affärerna med hantverks material

Är handarbeten på väg att bli en fluga?

I skolan finns både sy- och träslöjd men det är inte många timmar på schemat. Datorn och alla typer av teknisk utrustning tar mer och mer plats. Barn och ungdomar har tappat kunskapen i hantverks som sy, sticka, virka, brodera och att laga kläder. Idag kastar man ett plagg så fort man blir less plagget eller att det ligger i garderoben oanvänt. Många har haft pengar och det har varit lätt att enbart köpa och inte behöva tänka om behovet finns.

Idag ser samhället ut på ett annat sätt. Ungdomsarbetslösheten ökar och arbetsplatser stängs så föräldrarna blir utan jobb. Att kunna fortsätta med slit och släng blir svårare och ungdomarna syns mer på second hands affärerna.

Jag har köpt en symaskin till min dotter för att stimulera och skapa möjlighet att sy sina klädesplagg eller laga en söm som är trasig. Idag finns inget intresse utan datorn är en viktig del i hennes liv.

När hon var liten stickade jag tröjor och sydde alla hennes kläser. Nu är hon 17 år och har andra krav.
Jag har börjat sticka en tröja som hon tycker om. Jag hittade mönstret  i stickmagasinet nr 10 2011.
En mönsterstickad tröja som går ner över höfterna. Problemet blev att få tag i garnerna - Kunstgarn och sock4. Jag fick googla på nätet tills jag hittade någon som sålde garnerna. det slutade med att jag fick beställa från två olika platser eftersom samma försäljare inte sålde båda garnerna.

Tröjan stickas med två olika tunna ylle garner - den en garnet som växlar i färg  ( lila/rosa/gul och lime/grön/svart) och det andra garnet är enfärgat svart. Tröjan är mönster stickad och ger liv pga de olika färgerna. Nu har jag sticka klart bakstycket och är vid ärmhålet på framstycke.  Det tar tid eftersom tröja stickas med stickor nummer 3.

(foto av Ingmarie G R)

1 kommentar:

  1. Ni kan se på bilden att mönsterstickningen kan ta långtid att sticka och att man behöver mycket ljus för att inte sticka fel.Tålamod och lycka för varje cm som växer fram av mönstret.

    SvaraRadera