Translate

onsdag 12 december 2012

13 December 2012

13 December 2012 - Lucia


Det är luciamorgon och klockan 7 brukar man visa luciatåget på TV. Dagis har sina tåg på morgonen i kombinatio med att föräldrarna lämnar sina barn. det brukar stå bilar efter hela vägen och det kan vara svårt att köra ut sin bil från parkeringen . Därför är det viktigt att komma iväg innan.

Barnets lucia tåg kan variera och bestå av olika figurer ex flera lucior, tärnor, stjärngossar, tomtar, pepparkaks figurer, stalledräng, ...mm... Sångerna kan variera beroende på barnets ålder. Men det ger en stämning och början till julefrid. Alla ljusen som barnen bär i sina kronor eller i handen är ofta elektriska för att förhindra brand och brännskador. De lyser upp mörkret och ger ett hopp. Idag är det en tradition och man pratar inte om bakgrunden till lucia och julen eftersom vi har ett mångkulturellt samhälle och religionerna lyfter fram olika händelser. Det är stora disussioner i samhället vad som skall tillåtas i skolan av det som kan kopplas till olika religioner. Det kan skapas en mängd olika etiska dilemman.
-11 grader ute och mörkret faller när man ska gå hem från jobbet.
Tide går fort och snart är det jul. Kommer hem efter ha jobbat hela dahen. Middagen blev stekt palt med lingonsylt. Nu är det dags att sätta sig i soffan och ta det lugn. det blie några styg på tomteduken även ikväll. Jag har sytt svampens hatt som består av olika röda nyanser och vita prickar. det som saknas innan denna del är klar - är lingonen som är ovanför svampen. Jag ser hur motivet och duken blir mer och mer nyanserad. För varje dag kommer jag ett steg närmare att duken blir klar.

En trött tomte sitter och sover vid svampens fot. lyktan lyser i mörkret och det är barmark under svampen så man kan se de röda lingonen.

Julen är snart här och traditionen kommer att lyftas i det lugna.  Jag kommer i helgen hänga upp vepan över dörren till vardagsrummet. Det blir även at skura golvet i de olika rummen och lyfta fram några tomtar. Att sätta på julmusiken är en del i förberedelsen.

klockan 22 och temperaturen sjunker. Nu är det -15 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar