Translate

måndag 3 december 2012

4 December 2012

4 December , 2012  - Julduken.

Dag 1
Dag 2
 
När man syr på en jul är det roligt att dokumentera hur det går och se hur dukens motiv växer fram.
Första dagen började jag sy lyktan och lingonen och lite på marken. Dag 2 arbetar jag vidare till tomtens luva och svampens fot.

Idag ärdet tisdag och snön lyser upp på morgonen. Det är -8,9 grader kallt ute. Det är en snabb frukost och sedan en promenad till jobbet ca 1 km. Det tar lika lång tid som att skrapa rutorna och varm köra bilen. Att få den lilla promenaden ger frisk luft och en positiv start på morgonen.

Nu är klockan 19.00 och -10 grader ute. vi har haft en låg dag på jobbet som avslutade med bokkväll där våra bibliotekarierna berättar om olika böcker och vi åte en god soppa ihop. Kvällen avslutades med kaffe och kladdkaka och chans att låna några böcker.
Nu är jag äntligen hemma och sätter mig i soffan och tar en påtår med kaffe. Tittar ut och ser hur snön faller ner. Det blåser så snön driver och blir hög på några ställen. "Julstämmningen ökar ".

Dag 3
Jag fortsätter på duken. kvällen ägnas till tommtens kläder. Jag börjar med tomte tröjan som går i grönt i olika nyanser.
Nu kan man se tomtens tröja och ärmen och även lite mot byxorna som bruna. Skägget skimrar med sin gråa nyans.
Trots den korta tiden jag sitter och syr så utvecklas resultatet med storm steg. När ena tomten är klar ska det en tomte på andra sidan.

En duk som jag hoppas ska gå i arv och ligga framme varje jul. Att lyfta fram en tradition som ger en stämning med harmoni som jag kommer ihåg från min barndom när vi var hos min farmor. Att se julgranen stå i köket och på den tiden fanns levande små ljus i granen. Dt fanns tomtebloss som sprakade när de tändes. Runt ljusen fanns vitt ludd som gav el ljusen en skinring av ljuset från lamporna. Granen kläddes ofta dagen före julafton och många julprydnader var gjorda av barnen som hängdes upp varje jul. Järnspisen farmor hade gav en behaglig värme och doften av nybakat bröd. Varje jul bakades pepparkakor där vi barn var med och bakade. sedan gjordes knäcken som inte fick glömmas.

På den tiden var det julmiddag med mycket mat och allt skulle planeras in så man inte missadeTV programmet klockan 15 som var tecknade -  Kalle Anka. Det var heligt på Julafton. Alla på Tv ...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar