Translate

onsdag 26 december 2012

27 December 2012

27 December


Projeket Grytlapp:

Vardag och det är fortfarande plusgrader och blött ute på vägen. Jag startar ett kort projeket med att virka två grytlappar i bomullsgarn " Järbo garn". Tvättas i 40 gradader och kan strykas på högsta värmen. Jag virkar i melerat garn och sedan en enfärgad kan runt med ögla. Grytlappen får bli ganska stor eftersom de man köper är små och risk att man ändå bränner sig.

Den ena grytlappen är i blå melerad och marin blått runt om, medan den andre är rosa melerad med vit kant runt om.  Den blåa är 5 kantig medan den rosa är rektagulär. Grytlappar är ett viktigt verktyg i köket och behövs för att förebygga brännskador.

Grytlappar är lätta att göra och barnen kan lära sig att virka luftmaskor och fastmaskor. Sedan är det en bra julklappar eller presenter för barnen att ge till sina föräldrar, morföräldrar... Grytlapparna kan göras på många olika sätt och i många olika färger beroende om det är jul, påsk, sommar ....
När jag var barn började vi lära oss virka i slöjden. Första projektet var att virka en grytlapp. Den skulle vara fyrkantig eller rektangulär. Som barn gick man hem med sin grytlapp och var mycket stolt över sitt  resultatet. Att starta med att lära sina barn att virka är att lyfta fram traditionen igen. Att skapa presenter som de själva gör är viktigt eftersom det finns en hög arbetslöshet i samhället idag. Barnen kan på lära sig att ge en sak betyder mycket och att allt behöver inte kosta massa pengar utan gåvan ges från hjärtat och man har satsat tid på att göra just denna present till någon man tycker om. Att skapa sin egna grytlapp gör den personlig...

När man virkar grytlappen med fastmaskor så blir den tjockare och klarar värmen bättre.

Starta upp med att göra grytlappar och visa vilken fantasi ni har. Tänk på att de ska vara användbara! Hur många vet Du som fyller år mellan januari - mars? eller har någon typ av bemärkelsedag under denna period... Hur många grytlappar skulle det bli? Fundera på hur du skulle kunna göra grytlappar som är personliga till de olika personerna... Vilka intressen har personen? Grytlappar kan man virka, sticka eller sy... vilket som passar för att skapa personliga grytlappar behöver du fundera på.

Barnen kanske ska börja virka enkla grytlappar för att lära sig tekniken med luftmaskor och fastmaskor. Sedan utveckla deras kunnande på olika sätt.

Alla behöver vi grytlappar och flera stycken.

Nästa projekt blir att brodera tavlan "Bästa vän".

Korstygnsbroderi av en pojk och en flicka som är bästisar. Börjar med att mäta ut mitten på väven. Börjar sedan att sy med ljusblått som finns i pojkens kläder och vergår sedan till flickans röda på klänningen. Syr sedan de aprikosa som finns i pojkens och flickans ansikte och på hennes ben.
Tavlan är en som hör till tavlan "första kyssen".
Har broderat håret på honom och henne i en gulbrun färg. Vissa stygn sys med en tråd medan andra med två trådar.
Även på denna tavla får hunden ett blått halsband. Pojken får blå skor och keps.
Klockan är 23 och det är -6 grader ute. Jag är klar med hunden och flickan på tavlan. Det är enbart skjortan och byxan på pojken som inte är klar. Detta kommer vara klart morgon. Då kommer jag sy även kontruerna på pojken och texten "Best Friend".

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar