Translate

tisdag 25 december 2012

25 December 2012

Bakstycket på linnet

25 December 2012.


Nu är det juldagen, det tinar från taket och är blött på vägen. Morgon startar med en kopp kaffe och en pepparkaka till musik på TV. På Nyheter pratar man om att vi äter förmycket salt i maten som ökar olika sjukdomarna och kostnaderna inom sjukvården. Det är höga salthalter i mat som är halvfabrikat. Detta innebär att vi ska göra våran mat själv och inte köpa halvfabrikat. Det är nog inte enbart salten i maten som är farlig för våran hälsa.Börjar att sticka några varv på framstycket på linnet. Har stickat 16 cm på framstycket. Ska sticka fram till 38 cm innan ökning för vattenfallsringningen börjar.
Det går alltid att beställa ett hantverk från mig med ex ett linne som är stickad i en viss färg. hör av er via min mail.  Skriv gärna under kommentarer vad du gör för egna hantverk.

Hur ska vi få hantverket att bli en modefluga? Att skapa något eget eller ta hjälp av någon person för att få bära ett plagg som är handgjord eller lägga fram en duk som är sydd i korsstygn. Att kunna ge bort en gåva till någon man tycker om. Att höja värdet av ett hantverk och förstå vilket arbete som är lagt ner bakom varje produkt.

Att vandra runt på en secondhandbutik och se hur man prissätter en handsydd duk är så det gör ont i hjärtat. Att ha ett pris på varan som inte är mer än 5-15 kronor är en skandal. Att folk inte förstår vilket arbete som personen lagt ner och framför allt den värme, kärlek och energi som finns med i duken, tavlan ...osv... Hur ska man kunna vända denna trend? Skriv och berätta hur det ser ut där du bor? Jag lärde mig sticka, virka och sy i unga år och ofta så fans inte mönster att utgå från utan farmor talade om hur man skulle göra. Sedan fick jag låna en virkad duk som var utgångsläge. Jag virkade med duken som mönster. Att sticka sockor var på samma sätt.

Julafton från bilen.
Idag ingår det inte att lära sig olika hantverk, utan i barnens värld tar datorn har upp all tid. Det blir mer naturligt att gå in i en affär och handla sina produkter istället för att ta fram sticknålarna eller symaskinen för att skapa någonting eget. Hur ska våra barn kunna veta hur lång tid det tar att sticka en tröja eller sy en duk, när man aldrig provat på. Att värdera en produkt kommer därför vara svårt utan bakgrunds kunskapen. Hantverk är det en töntig produkt eller en framtids produkt.

Går vi tillbaka till det stickade linne som har ett hålmönster som är ett modernt plagg. Att kunna välja färg eller hur hålmönstret på sitt plagg kan vara en motivering till att lära sig att sticka själv. Att få en variation på plaggen det som finns i affären och ändå skapa någonting eget.
Att sticka sitt egna plagg kan innebära att man är mer rädd om det man skapat och är stolt över det man producerat (ett eget plagg) och inte det inte blir ett slit och släng klädesplagg utan värde.

Nu mäter framstycket 33,5 cm och det är 4,5 cm kvar innan jag ska börja öka för vattenfallsringningen. Källen är lugn utan massa måsten. Sitter famför TV och tittar på olika program och samtidigt stickar.
Nu har jag nått 38 cm och ökningen ska börja. Där 2 omgångar mönsterstickning innan avmaskning för ärmhålan.  Nu är det mörkt ute lampoerna i husen och gatubelysningen ger sitt sken.

Jag har gjort första omgången av ökning med 4 maskor och 6 varv. detta kommer att upprepas flera gånger för att skapa vattenfallsringningen. Det är en omgång kvar innan avmaskningen för ärmhålen. Nu är det dags föravmaskning för ärmhålen ( 4,3,2,2,1,1,1).
Klockan är 20.00 och avmaskning för ärmhålan är klar. nu är det dags att fortsätta med ökningen för vattenfallsringningen och sticka mönstret tills ärmhålan är lika lång som bakstycket.
Linnet blir mer och mer närmare sitt slut. Har stickat någa omgångar mönsterstickning efter ärmintaget med ökning för vattenfallsringningen. Nu är klockan 23.25och det är dags att avsluta kvällens aktivitet och hitta till sängen för att leta efter john Blund. God natt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar