Translate

söndag 30 december 2012

30 December 2012

30 December


Det är söndag och +4,5 grader ute trots att klockan enbart är 00.37. Det är mörkt och tyst, inga bil hörs. Fåglarna har somnat och det ska jag också göra om en liten stund. TV har jag släckt och enbart handarbetslampan lysr fortfarande. Jag har precis lagt bort stickningen där jag håller på med framstycket på linnet. Jag har passerat mönsterstickningen och håller på att sticka rätstickning upp till ärmhålan (vid 40 cm). Jag har en bit kvar innan jag är framme vid avmaskning för ärmhålan och sedan blir det att dela arbetet för V-ringningen fram. Jag vill inte ha så uringat som det är på mönstret så jag fortsätter att sticka lite till.  Linnet stickas i garnet  "Venedig" som i handeln kostar ca 69:-/nystanet. Garnet är melerat och glansigt. Det är ojämnt i strukturen. Det är ett härligt garn som består av viskos och lin. Linnet har ett mönster som gör att på delar är hålmönster och sedan en ostrukturerad variation av rät och aviga maskor. Stor del av neder delen är stickad med sticknålarna nummer 4 och gör att linnet blir glest. När jag kommer upp mot ärmhålan byts det till stickor nummer 3½ och blir fastare både pga sticknålarnas grovlek och att stickningen övergår till rätstickning istället för slätstickning.
 
Jag får fortsätta med stickningen senare när timmarna gått och klockan blivit efter ca 8.00. Godnatt och sov gott!
 
Klockan är 6.45 och jag vaknar av min mans telefonen ringer. Det regnar fortfarande och det är pusgrader ute. Mörkret ligger fortfarande kvar och lamporna vid vägen lyser upp. I fönstren lyser julljusstakarna så vakert. Jag är klar vaken och säter på kaffet och slår på TV5 och en serie pågår som heter "Everwood, del 6". Jag tar mig en smörgås och sätter mig ner i soffan. En skön söndags morgon ...  Det var gott med kaffe..
 
Tar fram stickningen. Jag har nu nått fram till delning av framstycket och avmaskning för armhålan. Ärmhålan avmaskas sombakstycket.
 
Första sidan på framstycket klart. Nu ska den andra sidan göras på samma sätt. Vid halsringningen avmaskas en maska vart annat varv *19 och sedan vart 4:e var 1 maska *3. Sticka så framstycket blir lika långt som bakstycket. Avmaska halsringningen vartannat varv, så antal maskor blir 10-13 totalt beroende på storleken du valt.
Sticka sedan ihop fram och bakstyckets axelmaskor och avmaska alla maskorna nästa varvet. 
 
Snön tinar i värmen ute. Klockan är 9.30 och det är ljust ute och man kan se stora delar av gräsmattan skimra fram i snön. På Tv C-More kanal First visar nu tecknaden filmen " Trassel". Den bra barnfilm somhandlar om en bortförd prinsessa som har ett förtrollat hår och lyser om hon sjunger. Trolldomen ger mamman ett evigt ungt liv och kan även läka sår. Ett program som lätt kan vara i bakgrunden när man handarbetar eller så är radion ett alternativ.
 
Nu har jag enbart en liten del kvar på avmaskning för halsringningen. Den kommer att vara klar under dagen.  Klockan är 10.20 och det regnar ute. Det är mulet och inget väder för promenader, utan även denna dag är en inne dag. Trassel är slut och som alla sagor har ett lyckligt slut att han får prinsessan. Nu är linnet klart och det är dags att sy ihop sidsömmarna. Det gick åt ca 6 nystan av "Venedig".

Linnet är klart och trådarna är fäst. Har nu under min julledighet stickat två olika typer av linnen. Det ena är ett nät och sedan detta linne. På båda behöver man ha ett linne eller t-shirt under. Något nytt att kunna kombinera med andra kläder men ändå ger lite färg på vinterns mörka sida. Sedan kan båda användas under sommarens klädsel och lyfta fram solbrännan på ett bra sätt. Linnet under kan vara vitt eller svart beroende vinter eller sommar.

Klockan är 12.33 och det är för tillfället uppehåll men regnet hänger i luften.

Funderar på vad jag ska göra som nästa projekt. Det finns en blus som är stickad och virkad i garnet "Flox" från Marks &Kattens. Den ser spännade ut men jag skulle nog göra om mönstret lite. Den virkade spetsen kommer strax nedanför brösten och jag skulle nog vilja ha den längre ner för att inte känna mig så naken. Unga tycker det är ok att spetsen börjar högre upp. På mönstret är blusen stickat i vitt men jag undrar om inte lite färg skulle vara snyggt. Funderar på melerat i lila. Garnet är 100% bomull och stickas med sticknålar nummer 3 och virkas med virknål nummer 2½.  Väljer jag att göra denna blus behöver jag beställa garn och det går åt 12 nystan innan man gjort om mönstret. Jag behöver alltså mer nystan än detta eftersom jag förlänger blusens stickade del. Kan detta vara alternativet att planera för... Det tar några dagar innan garnet kommer så jag får arbeta med någonting annat under tiden.

Det regnar ute och på TV är det skidåkning. det är alltid spännande att se hur det går för svenska damerna och herrarna. Har fortfarande inte bestämt mig vad jag ska arbeta vidare med... får fundera vidare under dagen.
Nu är det kväll och jag har fortfarande inte bestämt vad jag ska börja med för handarbete. Får fundera tillimorgon.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar