Translate

söndag 30 december 2012

29 December 2012

29 december


Linne i garnet Venedig (81% viskos och 19% lin). Stickar på bakstycket och har kommit till avmaskningen för ärmhålen. Ute regnar det och är +1 grad och SMHI har lovat upptill +7 grader under dagen. det innebär att snön kommer tina av regnet och värmen.

När bakstycket mäter mellan 30-40 cm börjar jag med avmaskningen. Längden beror på hur långt linnet ska vara. Jag vill ha ett linne som är totalt 60 cm och inte 47 - 50 cm som står i mönstret.

Avmaskningen sker varannat varv (rätsidan, avig sidan) på båda sidorna 8,2 (9,2) 9,2 (10,2) och sedan 1 maska i varje sida gånger 4 (4) 5 (6) beroende den storleken du valt. Du avmaskar vartannat varv. Fortsätt att sticka rätstickning till ärmhålet mäter 13 (14) 15 (16) cm avmaskas de mittersta för halsen  - 26 (28) 32 (36)maskor. sedan fortsätter du minska 1 maska på vadera sida om avmaskningen 5 gånger. de maskor som återstår till axlarna stickas tills ärmhålet mäts 17 (18) 19 (20) cm. sätt maskorna på en nål så du kan sticka ihop med med framstycket.

Framstycke stickas som bakstycket fram till arbetet mäts 29 cm eller om man vill ha en mindre uringning fortsätter man mellan 29-40 cm innan arbetet delas.

Det regnar så det blir en dag inomhus. Att sticka på linnet kommer att vara en del i dagens aktivitet. Sedan kan det blir dammsugning och skura golvet som jag passar på att göra några av måsterna. Det är bra att få sådanna saker gjorda när man ändå inte vill gå ut. Vi har nu flera plusgrader ute så snön minskar med en väldig fart. Få se om den ligger kvar till nyårsafton.

Arbetar nu med framstycket på linnet och är inne på mönsterstickningen.

Klockan är 15.50 och +4 grader och regnar.

Det är härligt att sitta i värmen och framför en brasa och sticka och se hur resultatet växer. Att sedan se plagget färdigt är att växa med sin uppgift. Hjälp barnen att lära sig att hantera de olika hantverken som sticka, virka och brodera. De kan göra så mycket och skapa egna olika plagg, dukar...mm... och även ge bort i presenter. Att se värdet bakom ett hantverk lär man sig genom att själv skapa olika saker. Att förstå att det ligger mycket planering, tid , energi och framför allt engagemang. Att få ett hantverk i sin ägo är ett värde och värme just från personen som gjort och gett produkten. Du betyder någonting för just han/hon.... ta med detta när du tar emot ett hantverk från ett barn, ungdom, vuxen...

Garnet är lättstickat med glider lätt och på det sättet kan det vara svårt om man inte stickat tidigare. Garnet Venedig kostar ca 69:-/nystanet i handeln.

Nu kommer nattenstimmar närmare och det är dags att göra sig i ordning för sängen.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar