Translate

fredag 28 december 2012

28 December 2012

28 December


Jag har sedan tidigare sytt tavlan "första kyssen" och nu håller jag på med tavlan " bästa vännen". Båda tavlorna består av en pojke, flicka och en hund. Det är korsstygn som sys på vit aidaväv. Motivet sys med en tråd och två trådar. Två enkla tavlor att sy som nybörjare. Det är korsstygn som ger färg i tavlan och kontruerna lyfter fram motivet. Vill man lära sina barn att brodera är detta två underbara tavlor som ger barnen möjlighet att växa i sin utveckling med att handarbeta. De är två söta tavlor som är en bra present men även barntavlor i deras rum. Vänskap och kärlek är två viktiga ord i barnens uppväxt.

Nu är det -6 grader och morgonen gryr. Det är fredag och vardag mellan jul och nyårshelgen. Att ta det lugnt och njuta av ledigheten är inte alla förunnad. Jag har under denna ledighet tagit vara på den tid jag kan och suttit och handarbeta mellan alla måsten. Är nu inne på slutet av min andra tavla " bästa vänner" som jag har enbart pojken kvar på.

Klockan är 8.15 och det är fortfarande mörkt ute. Snön lyser som kristallet på marken eftersom det fortafrande är kallt ute. På TV är det den tecknade filmen "Trassel" och kaffet kokat i pannan. Nu ha jag sytt pojkens byxa och skjorta med ljusblått.  Det är enbart konturerna på honom kvar innan tavlan är färdig. Båda tavlorna är klara och är två underbara små ungdomstavlor som viar värme och att bry sig om varandra. kärlek mellan pojkar och flickor men även mellan människorna och djuren. Huden är människans bästa vän.

 

Nästa projekt:  Julkort eller en liten Sverige tavla att ge bort ...


Sy ett lite julkort till nästa jul. Två  domherrar och en röd liten stuga med ljus som glimmar i fönstret. täden i bakgrunden och stjärnorna på himmelen. Att köpa till en liten pappram och kuvert ger glädje istället för alla julhälsningar via E-post eller SMS. Håller julkorten på att försvinna?...

En liten Landstavla - Sverige. Mönstret kommer från The Victoria sampler. Tavlan sys med olika stygn och är en bra träning i att lära sig brodera. På tavlan finns Blomman : Rosaceae Dryas och Mountain Avens.  Landsfågeln : Eurasian Blackbird. National Person: Mother Svea. På tavlan finns Dalahästen och Svenska flaggan och texten Sweden. Runt motivet är ett sytt hjärt med guldtråd. Tavlan är den 17:e i serien länder i serien "International Floral Hearts". Har man en vän i ett annat land så är detta en bra gåva.

Klockan är 11 och det är - 7 ute och solen ser man lysa mot snön. SMHI har lovat minusgrader fram till imorgon då det kan bli upptill +6 grader. Detta innebär att snön snabbt tinar bort... Vi har i alla fall haft en vit jul. Det är halt ute och man får gå försiktigt för att inte ramla. Isen ligger som ett golv på marken och på många ställen är det svårt att se om det är barmark eller is. Det är stor risk för många benbrott på handleden när folket tar emot sig vid fallen. Det är bra att ha broddar under skorna för att gå stabilare. Det är viktigt att tänka på att vara försiktig när cyklisterna är ute på vägarna så man inte kör över någon som tappar balansen och ramlar.

Därför kan det vara bättre att vara inne och ta fram ett handarbete.

Sticka en sommartopp:


Jag kommer att sticka ett linne i garnet "Venedig" från Marks och Kattens. det är 81% viskos och 19% lin. Linnet måste sedan handtvättas i 30 grader. Jag har valt ett melerat garn (färg 534) som går i rosa, lila, vit...  Börja med att lägga upp maskor på stickor nr 4 ( S- 86; M -92; L- 100 och XL- 110 maskor). över gå till stickorna 3½och sricka 3 varv rätstickning. Efter det använder du sticknålarna nummer 4 och stickar du 4 varv slätstickning.
Nästa varv stickar du 3 maskor räta , (* 1 omslag, 2 räta maskor i hop* ) * -* 25(26)29 (32) gånger. Sedan stickar du resten av maskorna räta. Sticka sedan 7 varv slätstickning.


Har du gjort hål linnet  jag stickar, som är en enkel stickning så ligger detta linne på nästa nivå. Förra arbetet arbetade vi med Räta maskor, dubbla omslag och att släppa omslagen, att öka en maska till vattenfallsringningen och avmaska. Nu arbetar vi med rätstickning, slätstickning. ett omslag och sticka ihop 2 maskor.

Till höger ser du uppstarten av arbetet. Jag har som du ser ett ljus garn som ger färg till mörkret under vintern och lyfter även fram solbränna under sommaren.

Nästa varv stickas 33 (36) 40 (44) räta maskor beroende på sorleken. Sedan (*1 omslag och 2 räta ihop *) *-* 25 (27) 29 (32) gånger och då återstår3 eller 2 maskor som stickas rät. Sticka sedan 7 varv slätstickning.

Nästa varv blir 54 (57) 61 (67) maskor avigt och sedan resten stickas som räta maskor. Sedan stickas 7 varv slätstickning.

Nästa varv stickar du 32 (35) 39 (43 ) räta maskor beroende på storleken och övriga aviga maskor. Sedan 7 varv slätstickning.

Nu är det dags för ett hålmönster och du start med 3 räta maskor och sedan * ett omslag och 2 räta ihop *. Gör det 17 (19) 21 (24) gånger beroende på storleken och restenav maskorna stickar du räta maskor. Sticka 7 varv slätstickning. Nästa varv blir ett hålmönster igen - sticka 31 (33) 36 (38) räta maskor beroende din storlek. sticka sedan * ett omslag och 2 räta maskor ihop * tills 2 eller 3 maskor återstår som stickas räta. Sticka 7 varv slätstickning.

Nästa varv stickar du 2/3 varvet aviga maskor och resten räta maskor. Sticka sedan 7 varv slätstickning. Sticka 50% av maskorna räta och 50% av maskorna sedan aviga. steicka sedan 7 varv slätstickning.

Garnet är lät att sticka med, men maskorna glider lätt så det är bar att ha koll på dem sftersom tappar man en maska får man fiska upp långt ner i arbetet.

Nästa varv sticka´r du 3 räta maskor, * ett omslag och två räta ihop* gånger 24 (26) 28 (32) och sedam räta resten av varvet. 1 varv slatstickning.
Byt till sticknålarna 3½ och sticka rätstickning till arbetet mäts mellan 30-40 cm långt beroende på hur långt linnet ska vara.

2 kommentarer:

  1. Den var riktigt söt den här tavlan, själv höll jag mycket på med broderier förr i tiden.

    SvaraRadera
  2. Båda tavlorna ger värme och är enkla att sy. De är snabba broderier och ger en stunds avkoppling i alla måsten.

    SvaraRadera