Translate

söndag 2 december 2012

2 december 2012

2 December 2012


Vaknar på morgonen och tittar ut. Det är underbart med den vita snön som lyser och ger ett gnistrande sken från marken. Ljuset reflekterar så bra att dagen blir mycket ljusare och man känner sig piggare. Det är -10 grader ute. Klockan är nu 9.00 och det är tyst ute, inga bilar hörs och det är tomt på gatan.

Startar upp med att sy en julduk. Tomten sitter under en svamp. Lyktan står bredvid tomten och man kan även se lingon runt lyktan. Objektet sys två gånger som spegelbild från andra hållet. En röd kant ligger runt duken. Löparen blir 25 cm bred och 65 cm lång. Duken sys på aida med DMC garn. Motivet sys med 20 färger med korsstygn och efterstygn.

Tänder sterainljusen som står i öppen spisen och mina el-ljusstakar i fönstret. Det ger en stämningsfull stämning på morgonen. Hämtar en kopp kaffe som precis blivit klar och sätter mig i soffan framför soffan för att starta upp med duken. En sockerkaksbit smälter i munnen. Våra dvärgpapegojor sjunger några toner som ger liv i morgonstunden.

Startar med att mäta ut mitten på arbetet och var den nedre kanten på duken kommer att vara. Syr den röda randen på ena kortsidan. Börjar sedan med att sy de första röda lingonen, som ligger framför lyktan och de gröna bladen. Lingonen består av två röda nyanser och en svart prick. Även bladen har två olika nyanser. Marken är ljusblå som ger en skiftning mot den vita väven. När kommit fram till där lyktan står övergår jag till att sy konturerna på lyktan som är svart.

Klockan är nu 13 och skidskytte pågår på TV. Jag har nu sytt klart de främre lingonen och är pågång med de som ligger bakom lyktan mot flugsvampens fot. Ljuslyktan har fått sitt sken och det röda stearinljuset är sydd. Har börjat med nedre ytter kant av svampens fot som går i grånyanser.

Ute har det börjat snöa, små flingor faller sakta ner mot marken. På stan pågår skyltsöndag där det finns bla tomtar, försäljning av hantverk, glögg och pepparkakor, scouterna brukar finnas ute och sälja varmkorv..mm .. affärerna är öppna och folket går ner för att se alla ljus arrangemang bla den stora ljusklädda granen på torget. Det hänger lampor över gågatan....mm...

Det känns skönt att sitta inne i soffan med ett handarbete när det är kallt ute. För att få det myigt krävs några ljus och el-ljusstakar som lyser i mörkret... så ta fram ett handarbete som du kan ha lite avkoppling med mellan all måsten i julstöket.

Att kunna plocka fram en snygg julduk som du själv sytt är underbart eller att ge bort den i present. Ett handarbete som går i arv och ger många minnen till den gåvan får eller ärver från en anhörig. att titta tillbaka när man hade spetsar som någon knypplat eller broderat på ett lakan ... en virkad duk i ett tunt garn eller ett barn som gjort sin första grytlapp. När Du tar fram juldukarna - fundera över vilka som ger dig ett speciellt minne eller vad olika saker betyder just för dig....






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar